Υπάρχει κάτι πιο ζεστό, ανακουφιστικό και γευστικό τις φθινοπωρινές και χειμωνιάτικες μέρες, από ένα φλιτζάνι τσάι βοτάνων;
Και τις ανοιξιάτικες και τις καλοκαιρινές θα σου πω εγώ.
Αιώνες πριν, από την αρχαιότητα, οι αρχαίοι Έλληνες και ειδικά ο Ιπποκράτης, ο Γαληνός, ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης, εστίασαν στα βότανα που μας έδωσε η φύση και τα μελέτησαν σχολαστικά.
Καταγράφηκαν οι ευεργετικές και φαρμακευτικές τους ιδιότητες και οι χρήσεις τους, τόσο για τα οφέλη στη μαγειρική μας όσο και στην υγεία μας. Τα χρησιμοποιούσαν καθημερινά στη ζωή τους, με διάφορες μορφές χρήσης, και αυτή τη γνώση τη μετέδωσαν από γενιά σε γενιά ώστε να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εμάς.
Και αυτό ακριβώς έχουμε χρέος να κάνουμε και εμείς για τις επόμενες γενιές.
Ποια βότανα μας δίνουν ένα απολαυστικό και γευστικό φλιτζάνι τσάι-ρόφημα;
-
Τσάι του βουνού
Ένα από τα πιο δημοφιλή αφεψήματα στη χώρα μας – και όχι μόνο – είναι το τσάι του βουνού ή αλλιώς σιδερίτης, που αποτελεί ένα πολύτιμο ρόφημα στο φλιτζάνι μας. Στην Ελλάδα φυτρώνουν 6 σπουδαία είδη, με πλούσια γεύση και ωραίο άρωμα, γνωστά σε κάθε γωνιά της γης. Καταναλώνεται ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, αφού είναι συνδεδεμένο με το κρυολόγημα, τη γρίπη, τον πονόλαιμο και τον βήχα. Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και εκτός από φαρμακευτικό, είναι και μελισσοτροφικό φυτό.
-
Χαμομήλι
Είναι γνωστό και ως χαμαίμηλο, χαμομηλιά και λουλούδι του Αγίου Γεωργίου. Είναι ένα πολύ όμορφο φυτό, γνωστό για τις ευεργετικές, αντισηπτικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του χαμομηλιού είναι τόσο πολλές, όσα και τα χρόνια που το χρησιμοποιεί ο άνθρωπος. Ηρεμεί τις ερεθισμένες καταστάσεις του στόματος, του φάρυγγα, του πεπτικού και αναπνευστικού συστήματος. Βοηθάει επίσης, σε ήπιες μορφές αϋπνίας.
-
Φασκόμηλο
«Πώς μπορεί ο άνθρωπος να πεθάνει, όταν έχει στον κήπο του φασκόμηλο;»
Το φασκόμηλο άμα το φας… «δε θα πεθάνεις ποτέ»!
Είναι γνωστό και ως φασκομηλιά, ελελίσφακος ο φαρμακευτικός, αλησφακιά και χαμοσφακιά. Το ρόφημα του βοηθάει στις φλεγμονές και τους ερεθισμούς του στόματος, του λάρυγγα και του φάρυγγα. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και των γαστρεντερικών διαταραχών.
-
Δίκταμος
Είναι φυτό που φυτρώνει στη Κρήτη και αλλιώς λέγεται έρωντας ή μαλλιαρόχορτο. O Θεόφραστος, ο πατέρας της Βοτανικής, στο έργο του Περί Φυτών ιστορίες αναφέρει: «Το δίκταμο είναι φυτό που βγαίνει μόνο στη Κρήτη…». Αποκαλείται και “ο θησαυρός της Κρήτης” και “το θεϊκό βοτάνι της”. Για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες αλλά και τις χωνευτικές, τις επουλωτικές και τις αιμοστατικές, έχουμε αναφορές και από τον Ιπποκράτη.Ανακουφίζει από παθήσεις του στομάχου, ως επουλωτικό και αντισπασμωδικό, ενώ τονώνει και το νευρικό σύστημα.
-
Τσάι
Πρόκειται για τα 3 βασικά είδη τσαγιού από τα φύλλα του φυτού camellia sinensis:
- Το πράσινο τσάι, του οποίου τα φύλλα δεν έχουν υποστεί καμία διαδικασία ζύμωσης και κρατήσανε το πράσινο χρώμα τους
- Το λευκό τσάι, που επίσης δεν έχει υποστεί ζύμωση και αποτελείται από τα πιο τέλεια φύλλα που συλλέγονται πριν ανοίξουν εντελώς – είναι εκλεπτυσμένο και το πιο ακριβό
- Το μαύρο τσάι, που έχει πλήρη ζύμωση των φύλλων και από εκεί προέρχεται το μαύρο χρώμα
Όταν λέμε ζύμωση του τσαγιού, εννοούμε την έκθεση των φύλλων στον αέρα και τη ξήρανση τους – όλο αυτό είναι μία διαδικασία οξείδωσης. Όλοι οι τύποι τσαγιού προέρχονται από το ίδιο φυτό (ένα και μοναδικό), αυτό όμως που καθορίζει τον τύπο του είναι η διαδικασία της οξείδωσης. Το τσάι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και μάλιστα, μπορεί να γίνει και ένα ωραιότατο παγωμένο ρόφημα.
-
Εχινάκεια
Η εχινάκεια καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις με τα βότανα που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αφού είναι ένα βότανο «όπλο» ενάντια της γρίπης. Επιπλέον, βρίσκεται στη λίστα μας με τα βότανα που είναι για το κρυολόγημα. Η δραστική ουσία της “η εχινακίνη”, είναι ένα γλυκοσίδιο που καταπολεμά τα βακτήρια σαν φυσικό αντιβιοτικό.
Γενικά το τσάι θα λέγαμε, πως στη χώρα μας το έχουμε συνδέσει με τους χειμερινούς μήνες και το κοινό κρυολόγημα. Αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Το τσάι πίνεται όλο τον χρόνο και όχι μόνο ζεστό, ούτε μόνο στο κρύωμα. Κάνει και ένα παγωμένο ρόφημα στον καλοκαιρινό σου περίπατο ή στη γυμναστική σου.
Πολλοί άνθρωποι έχουν αντικαταστήσει τον καφέ με τσάι, κάποιοι το έχουν καθιερώσει στη διατροφή τους για μία γενική καλή υγεία και ισορροπία του οργανισμού, ενώ άλλοι πίνουν ένα φλιτζάνι πριν κοιμηθούν για να τους χαλαρώσει. Επίσης, είναι ένα αγαπημένο ποτό των αθλητών, μαζί με άλλα βότανα. Προσωπικά κάνω και τα τέσσερα, εδώ και αρκετά χρόνια και πλέον είναι τρόπος ζωής.
Διάβασε ακόμη:
Το τσάι ιβίσκου: Ο ενισχυτής της καλής υγείας
7 αντιοξειδωτικά βότανα για να τα βάλεις στη ζωή σου
Έλα και στην ομάδα μας Votanistas Η Ομάδα μας για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα