Όταν μιλάμε για βότανα σε εσωτερικό χώρο, εννοούμε φυσικά έναν βοτανικό κήπο κάπου μέσα στον χώρο μας, εκεί δίπλα μας. Ωραίο δεν ακούγεται;
Όταν μεγαλώνεις μέσα σε έναν βοτανικό κήπο, μπορείς να επωφεληθείς από την απόλαυση φρέσκων βοτάνων όλο το χρόνο. Αυτό σημαίνει: μεθυστικά αρώματα, ομορφιά τριγύρω σου, γεύση στην κουζίνα σου, τσάι στο φλιτζάνι σου και καλή υγεία.
Τα βότανα
Τα πιο δημοφιλή βότανα μπορούν να καλλιεργηθούν σε εσωτερικό χώρο. Μερικά από αυτά που ενδεχομένως σου αρέσουν και τα θέλεις είναι:
- Βασιλικός
- Δεντρολίβανο
- Μέντα
- Ρίγανη
- Μαϊντανός (πώς να φυτέψεις μαϊντανό)
- Θυμάρι
- Φασκόμηλο
- Κόλιανδρος
Αν είσαι νέος σε κάτι τέτοιο, ίσως να θέλεις να ξεκινήσεις με μόλις δύο ή τρία από τα αγαπημένα σου βότανα και να προσθέσεις περισσότερα καθώς γίνεσαι πιο σίγουρος.
Η γλάστρα
Θα χρειαστεί να επιλέξεις ένα δοχείο/γλάστρα για τον εσωτερικό σου κήπο βοτάνων, ώστε να αναπτυχθούν. Η γλάστρα αυτή θα πρέπει είτε να διαθέτει οπές αποστράγγισης, είτε θα πρέπει να είναι αρκετά βαθιά ώστε να μπορείς να προσθέσεις βράχους στο κάτω μέρος για να δημιουργήσεις μια δεξαμενή αποστράγγισης για την υπερβολική ποσότητα νερού.
Το χώμα
Τα βότανα σε εσωτερικό χώρο δεν μπορούν να καθίσουν σε υγρό έδαφος και να μεγαλώσουν. Το χώμα που χρησιμοποιείς πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανικό υλικό. Ένα έδαφος που ποτίζεται καλά και σωστά, θα λειτουργήσει καλά.
Μόλις επιλέξεις τα βότανα, την γλάστρα και το χώμα, μπορείς να φυτέψεις τα βότανα στη γλάστρα όπως θα έκανες σε οποιοδήποτε άλλο φυτό.
Πώς να μεγαλώσεις τα βότανα σε εσωτερικό χώρο
Μόλις φυτευτούν τα βότανα, θα πρέπει να τα φροντίζεις. Η επιτυχής καλλιέργεια βοτάνων σε εσωτερικό χώρο έχει 4 σημαντικά μέρη: φως, θερμοκρασία, πότισμα και υγρασία.
-
Φως
Τα βότανα που αναπτύσσονται σε εσωτερικό χώρο χρειάζονται τουλάχιστον έξι ώρες ηλιακού φωτός για να αναπτυχθούν καλά. Αν δεν πάρουν αρκετό ήλιο θα αρχίσουν να χάνουν τη γεύση τους. Τοποθέτησε τα φυτά σου σε ηλιόλουστο σημείο. Εάν αισθάνεσαι ότι το σημείο δεν παρέχει αρκετό φως, συμπλήρωσε το φως του ήλιου με λαμπτήρα φθορισμού τοποθετημένο αρκετά κοντά στο φυτό. Μπορεί να χρειαστεί να περιστρέψεις τη γλάστρα, έτσι ώστε όλα τα βότανα να έχουν ομοιόμορφο ήλιο και να μη στραβώσουν.
-
Θερμοκρασία
Τα περισσότερα βότανα δεν μπορούν να ανεχθούν τις χαμηλές θερμοκρασίες. Τα βότανα σε εσωτερικό χώρο θα αναπτυχθούν καλύτερα εάν η θερμοκρασία γύρω τους είναι 18-24 C. Βεβαιώσου ότι δεν επηρεάζονται από ρεύματα από παράθυρα ή πόρτες. Ακόμα και μικρές ποσότητες ψυχρών θερμοκρασιών μπορούν να σκοτώσουν κάποια βότανα.
-
Πότισμα
Τα βότανα σε εσωτερικό χώρο πρέπει να ποτίζονται τακτικά. Δεν πρέπει να στεγνώνουν αλλά ούτε και να μουλιάζουν. Έλεγξε τα καθημερινά και πότισε τα όταν η κορυφή του εδάφους αρχίσει να αισθάνεται ξηρή (αν και όταν κολλάς το δάχτυλό σου στο έδαφος, το κάτω στρώμα θα είναι ακόμα υγρό). Μπορείς επίσης να προσθέσεις λίγο υδατοδιαλυτό λίπασμα στο νερό μία φορά το μήνα για να τα βοηθήσεις να πάρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.
-
Υγρασία
Τα βότανα εσωτερικού χώρου χρειάζονται υψηλή υγρασία και εξαιρετική κυκλοφορία του αέρα. Ύγρανε τα φύλλα των φυτών σου μία φορά την εβδομάδα ή τοποθέτησε τα σε ένα δίσκο από βότσαλα γεμάτα με νερό για να διατηρηθεί η υγρασία επάνω. Εάν επηρεάζονται από μούχλα, ίσως να προσθέσεις έναν ανεμιστήρα για να διατηρήσεις την κυκλοφορία του αέρα.
Μην ξεχνάς…
Στο τέλος της εποχής του φυτού, μπορείς να ξηράνεις (με διάφορους τρόπους) ή να καταψύξεις τα μέρη του βοτάνου που έχεις συλλέξει, ώστε να μπορείς να απολαμβάνεις όλο τον χρόνο τα βότανα που καλλιεργούνται στο σπίτι σου.
Πώς να φροντίσεις τα βότανα στις γλάστρες τον χειμώνα
Πώς να καλλιεργήσεις βότανα στο νερό
Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα