Το σκόρδο θεωρείται πως είναι ένα από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν. Για άλλους αγαπημένο, για άλλους απωθητικό, για άλλους βρωμερό και για άλλους φάρμακο.
Υπάρχει όμως κάτι που μελετήθηκε πολύ και είναι κοινώς αναγνωρισμένο:
Το σκόρδο είναι ένα εξαιρετικό “γιατρικό” για πολλές περιπτώσεις και ειδικά για τις λοιμώξεις
Δες εδώ: Καταπολέμησε τη γρίπη με σκόρδο: Συνταγές για να το βάλεις στη ζωή σου
Προσωπικά δε μπορώ να το φάω γιατί ενοχλείται το στομάχι μου. Το εκτιμάω όμως πολύ και το έχω μελετήσει αρκετά.
Που το συναντάμε;
Το σκόρδο είναι μονοετές ή και πολυετές, ποώδες φυτό το οποίο ανήκει στο γένος Άλλιο και στην οικογένεια των Λειριοειδών ή Υακινθοειδών. Κατάγεται από τη Μέση Ανατολή, αλλά από πολύ νωρίς μεταφέρθηκε στις χώρες της Μεσογείου. Σήμερα καλλιεργείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Η μεγαλύτερη παραγωγός χώρος σκόρδου είναι η Κίνα.
Μπορείς αν θέλεις να φυτέψεις σκόρδο στον κήπο ή τη γλάστρα σου.
Τι περιέχει το σκόρδο και γιατί μυρίζει έτσι;
Το σκόρδο έχει έντονη άσχημη μυρωδιά και χαρακτηριστική καυστική γεύση που οφείλεται σε αιθέρια έλαια πλούσια σε θειούχες ενώσεις όπως η αλλιίνη, η αλλισίνη και το αχοένιο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β1, Β2, Β3 και περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο, θειάφι και αλλά στοιχεία χρήσιμα για το οργανισμό, όπως λευκωματούχες ουσίες, λιπαρές, αμυλώδες, κυτταρίνη, τεφρά.
Το κύριο συστατικό του είναι η δύσοσμη αλλισίνη, η οποία κάνει αντίδραση με την αλλιίνη, κατά τη στιγμή της κοπής του σκόρδου ή της μάσησης ή της πολτοποίησης. Η Αλλισίνη αποβάλλεται με τα ούρα, τον ιδρώτα και την αναπνοή με ισχύ έως και 30 ώρες. Το αιθέριο έλαιο του σκόρδου αποβάλλεται κατά πολύ από το δέρμα και τους πνεύμονες.
Ως γνωστόν, δύσκολα κάποιος που έχει φάει σκόρδο δε γίνεται αντιληπτός !
Πώς μειώνεται η δυσάρεστη οσμή του σκόρδου στην αναπνοή;
Οι επιστήμονες προτείνουν δυνατό καφέ, μέλι, γιαούρτι ή γάλα. Οι Γάλλοι θεωρούν το κόκκινο κρασί αποτελεσματικό αρωματικό. Συχνά οι ειδικοί συστήνουν το γαρίφαλο και το μάσημα μαϊντανού, ο οποίος βοηθάει στη πέψη. Ενώ για να φύγει η μυρωδιά από τα χέρια, συνήθως τα καθαρίζουμε με λεμόνι.
Ιστορία & Παράδοση
Το σκόρδο χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως άρτυμα στην παρασκευή φαγητών και ως φαρμακευτικό φυτό. Καλλιεργείται από την Αρχαία Ελλάδα, ενώ το περιγράφουν ο Ηρόδοτος και ο Αριστοφάνης. Ο Θεόφραστος το αναφέρει ως σκόρδον ή σκόροδον και ο Διοσκουρίδης ως σκόρδον το ήμερον.
Το σκόρδο και το μάτι
Σύμφωνα με την παράδοση: μερικά δέντρα, φυτά, βολβοί ή καρποί με έντονη οσμή διαθέτουν μαγική δύναμη, η οποία προφυλάσσει από το κακό. Στα αρχαία χρόνια πιστεύονταν, ότι το σκόρδο τους φύλαγε από τα κακά πνεύματα, τα δαιμόνια και τους βρικόλακες.
Και επιπλέον, πίστευαν – κάτι που πιστεύεται μέχρι και σήμερα – ότι απέτρεπε το κακό μάτιασμα.
Το γνωστό σε όλους μας “φτου φτου σκόρδα”
Και το “σκόρδα στα μάτια σου”
Στην έγκυο γυναίκα και στο νεογέννητο βρέφος τοποθετείται ένα σκόρδο για να φύγει το κακό μάτι.
Τι στοιχεία έχουμε από την αρχαιότητα;
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου αποτελούν έναν θρύλο από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα!
Σύμφωνα με διάφορα στοιχεία που βρήκαν οι ειδικοί:
Το σκόρδο μαζί με το κρεμμύδι χρησιμοποιήθηκαν στη διατροφή, σε θρησκευτικές τελετές και στην ιατρική, στην αρχαία Σουμερία (4000 π.Χ.) ακόμα στους τάφους της αρχαίας Αιγύπτου (3200 π.Χ.).
Στο παλάτι της Κνωσού στην Κρήτη και στα ερείπια της Πομπηίας (100 μ.Χ.) απεικονίζονται βολβοί σκόρδου.
Οι σανσκριτικές καταγραφές που βρέθηκαν, αποδεικνύουν ότι χρησιμοποιούταν τουλάχιστον από το 3000 π.Χ. και ότι οι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν τουλάχιστον για 3000 χρόνια.
Ο αιγυπτιακός ιατρικός πάπυρος The Codex Ebers οπού χρονολογείται κοντά στο 1500 π.Χ. αναφέρει 24 συνταγές για πονοκέφαλους, πονόλαιμο και σωματική αδυναμία.
Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος στο Historia Naturalis αναφέρει συνταγές με το σκόρδο για 61 αρρώστιες!
Ο Ιπποκράτης χορηγούσε το σκόρδο ως καθαρτικό και διουρητικό, για θεραπεία της μήτρας, σαν αντιμεθυστικό και αντιπυρετικό.
Ο Διοσκουρίδης το αναφέρει ως ένα από τα πλέον εύγευστα και τονωτικά φάρμακα, ενώ το χρησιμοποιούσε και ο Αριστοτέλης.
Οι αλοιφές, οι κομπρέσες και εισπνεόμενα φάρμακα από σκόρδο ήταν το πλέον προτιμότερο φάρμακο κατά της φυματίωσης. O πρώτος που σημείωσε την αντιβιοτική του δράση ήταν ο Λουί Παστέρ το 1858.
Χρήσεις & Ευεργετικές ιδιότητες
Οι ιδιότητες του σκόρδου είναι από τις πιο μελετημένες και είναι από τα πρώτα σε πωλήσεις φυτά για την παρασκευή φυτοθρεπτικών προϊόντων.
Το σκόρδο νοστιμίζει διάφορα φαγητά στη μαγειρική πολλών χωρών, όπως και στην ελληνική. Χρησιμοποιείται ευρέως σε ψητά (σε κεφτεδάκια), βραστά, σε σάλτσες, σε σαλάτες (σκορδαλιά), σε τουρσιά. Κατά το μαγείρεμα (όπως και στα περισσότερα φυτά), παύουν οι μικροβιοκτόνες ιδιότητες του σκόρδου, αφού καταστρέφεται πλήρως η αλλισίνη. Ωστόσο, δεν χάνει όλες τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Το σκόρδο εκτός από μαγειρεμένο, τρώγεται από πολλούς και ωμό, έχοντας σαφώς κρατημένες περισσότερο τις ευεργετικές ιδιότητες:
- Σκοτώνει τα βακτήρια
- Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
- Είναι “αντιβιοτικό”σε πολλές λοιμώξεις
- Βοηθάει στο κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη
- Λειτουργεί ως αποσυμφορητικό
- Μειώνει τον βήχα και ρυθμίζει τις βλέννες
- Ηρεμεί τη βρογχίτιδα, τη δύσπνοια και το άσθμα
- Διατηρεί το αίμα αραιό και ρίχνει την πίεση – αποτελεί γνωστό γιατροσόφι για τους υπερτασικούς
- Είναι διουρητικό και εφιδρωτικό
- Τονώνει την καρδιακή λειτουργία
- Μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη
- Πιστεύεται πως μπορεί να προλαμβάνει ίσως και τον καρκίνο
Επιπλέον, χρησιμοποιείται σε παρασκευάσματα συμπληρωμάτων διατροφής.
Διάβασε ακόμη:
Πέστο… κι έγινε! Ποια είναι η σάλτσα πέστο;
Έλα και στην ομάδα μας Βότανα και Αρωματικά φυτά – Ζούμε υγιεινά για να μοιραζόμαστε τα μυστικά της φύσης και να κάνουμε παρεούλα
Κάνε like και στη σελίδα μας στο facebook Votanistas για να μη χάνεις τα καινούρια μας άρθρα